کمبود کدام ویتامین باعث بوی بد عرق می گردد؟
به گزارش مجله 10 از 10، تا به حال برایتان پیش آمده که بدون هیچ تغییری در رژیم غذایی یا فعالیت روزانه، بوی بدن تان کمی متفاوت گردد؟ شاید حتی متوجه شده باشید که بعد از مدتی، عرق شما بویی تندتر یا ناخوشایندتر پیدا نموده است؛ اما چرا؟ از تغذیه و استرس گرفته تا تغییرات هورمونی، دلایل مختلفی روی بوی بدن تاثیر گذار هستند اما آنچه خیلی از افراد نمی دانند، این است که کمبود بعضی ویتامین ها هم می تواند در این تغییرات نقش داشته باشد.

ویتامین هایی مانند B12 ،C و D نه تنها برای سلامت عمومی بدن ضروری اند بلکه روی پوست، تعریق و در نهایت بوی بدن نیز اثر جدی می گذارند. در ادامه تاثیر این ویتامین ها بر تعریق و بوی بدن را آنالیز می کنیم و برایتان می گوییم که کمبود کدام ویتامین باعث بوی بد عرق می گردد.
نقش ویتامین B12 در بوی عرق بدن
بدن ما برای عملکرد درست به ویتامین های مختلفی احتیاج دارد اما یکی از مهم ترین آن ها که اغلب نادیده گرفته می گردد، ویتامین B12 است. این ویتامین که به کوبالامین نیز معروف است، نقش مهمی در سلامت سیستم عصبی، فراوری DNA و تشکیل گلبول های قرمز خون دارد؛ اما آیا می دانستید که کمبود آن حتی می تواند بر بوی عرق شما هم تاثیر بگذارد؟
در واقع عرق به خودی خود بویی ندارد اما وقتی با باکتری های روی پوست ترکیب می گردد، بوی خاصی ایجاد می نماید. اگر بدن شما دچار کمبود ویتامین B12 باشد، ممکن است تعادل این باکتری ها به هم بخورد و بوی عرق قوی تر و ناخوشایندتر گردد. علاوه بر این، سلامت پوست نیز تحت تاثیر کمبود B12 قرار می گیرد. مسائلی مانند:
- خشکی و خارش پوست
- تیرگی و تغییر رنگ پوست
- ضعف در سد محافظتی پوست
همه این مسائل می توانند شرایطی را فراهم نمایند که باکتری ها رشد بیشتری داشته باشند و بوی عرق بدتر گردد. سوال اینجاست که چگونه می توان بوی عرق ناشی از کمبود B12 را کنترل کرد؟
- اصلاح رژیم غذایی: مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین B12 مانند گوشت قرمز، ماهی، تخم مرغ و لبنیات می تواند به تنظیم سطح این ویتامین یاری کند.
- استفاده از مکمل ها: در صورت کمبود شدید، پزشک ممکن است مکمل های B12 یا حتی تزریق آن را توصیه کند.
- مراقبت از پوست: حفظ رطوبت پوست و رعایت بهداشت شخصی می تواند از رشد بیش از حد باکتری ها و تغییر بوی عرق جلوگیری کند.
ویتامین D و تاثیر آن بر تعریق
هنوز جواب کاملی به سوال کمبود کدام ویتامین باعث بوی بد عرق می گردد نداده ایم. اجازه دهید پاسخ خود را کامل تر کنیم و سراغ گزینه بعدی یعنی ویتامین دی برویم. ویتامین D (معروف به ویتامین آفتاب)، یکی از کلیدی ترین مواد مغذی برای سلامت بدن است. این ویتامین به تقویت استخوان ها، بهبود عملکرد سیستم ایمنی و تنظیم خلق وخو یاری می نماید اما کمبود آن می تواند منجر به تغییرات در تعریق و بوی بدن گردد.
شاید تعجب کنید اما مطالعات نشان داده اند که کمبود ویتامین D ممکن است باعث تعریق بیش از حد، به ویژه در ناحیه سر و صورت گردد. دلیل این موضوع هنوز به طور کامل تعیین نیست اما به نظر می رسد که ویتامین D در تنظیم دمای بدن و کنترل فعالیت غدد عرق نقش دارد.
علاوه بر این، کمبود اندازه ویتامین D با مسائل پوستی مانند پسوریازیس و اگزما مرتبط است که این اختلالات هم می توانند بر اندازه تعریق و حتی بوی بدن تأثیر بگذارند. برای افزایش سطح این ویتامین، می توان از نور خورشید، ماهی های چرب، تخم مرغ و لبنیات غنی شده استفاده کرد.
خواندنی ها
دلیل خستگی بدن کمبود کدام ویتامین است
کمبود ویتامین C و اثر آن بر بوی عرق
جالب است بدانید که کمبود ویتامین C می تواند یکی از مهم ترین دلایل احتمالی تغییرات بوی بدن باشد! ویتامین سی که به اسید اسکوربیک هم معروف است، نقش های زیادی در بدن ایفا می نماید؛ از تقویت سیستم ایمنی گرفته تا فراوری کلاژن و محافظت از پوست؛ اما شاید ندانید که این ویتامین می تواند به طور غیرمستقیم بر بوی عرق شما هم تاثیر بگذارد.
یکی از مهم ترین وظایف ویتامین C، یاری به فراوری کلاژن (پروتئینی که به استحکام و سلامت پوست یاری می نماید) است. اگر بدن شما دچار کمبود این ویتامین گردد، ساختار پوست و غدد عرق تضعیف می گردد. نتیجه؟
- عرق کردن بیشتر یا متفاوت
- تجمع باکتری ها و قارچ ها روی پوست
- ایجاد بوی نامطبوع یا غیرعادی
درواقع ویتامین C به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی، از سلول های بدن در برابر رادیکال های آزاد محافظت می نماید. اگر این تعادل به هم بخورد و بدن تحت استرس قرار بگیرد، مسائل پوستی مانند التهاب، خشکی و عفونت های پوستی بیشتر می گردد. این مسائل می توانند شرایط ایده آلی برای رشد باکتری ها و تغییر در بوی عرق ایجاد نمایند. پس اگر متوجه بویی متفاوت و غیرعادی شدید که قبلا تجربه ننموده اید،شاید بدن شما در حال هشدار دادن باشد! اما چگونه با تغییر رژیم غذایی، مشکل بوی عرق را از بین ببریم؟
- بیشتر میوه و سبزیجات بخورید! مرکبات، توت ها، فلفل دلمه ای و سبزیجات برگ سبز منابع عالی ویتامین C هستند.
- هیدراته بمانید! آب کافی به دفع سموم و تنظیم تعریق یاری می نماید.
- مکمل ویتامین C مصرف کنید! اگر رژیم غذایی تان فاقد ویتامین C است، می توانید با مشورت پزشک از مکمل ها بهره ببرید.
اگرچه هنوز تحقیقات دقیقی درباره ارتباط مستقیم کمبود ویتامین C با بوی عرق وجود ندارد اما تاثیر این ویتامین بر سلامت پوست و تنظیم فعالیت غدد عرق کاملا اثبات شده است. پس اگر می خواهید هم پوستی سالم تر داشته باشید و هم بوی بد عرف را از بین ببرید، به اندازه ویتامین C دریافتی تان توجه کنید! بعلاوه پیشنهاد می کنیم مقاله درمان خانگی بوی بد زیر بغل ما را مطالعه کنید تا اطلاعات خوبی از درمان های خانگی هم به دست آورید.
رازهایی که بوی عرق درباره بدن شما فاش می نماید
تا اینجا درباره این صحبت کردیم که کمبود کدام ویتامین باعث بوی بد عرق می گردد؛ حالا بیایید کمی درباره این موضوع حرف بزنیم که هر نوع بوی عرق چه چیزی درباره بدن ما می گوید.
همانطور که گفتیم عرق در اصل بویی ندارد اما وقتی با باکتری های سطح پوست ترکیب می گردد، رایحه های خاصی ایجاد می نماید که می توانند سرنخ هایی از شرایط سلامت بدن شما باشند. پس اگر گاهی احساس می کنید بوی بدنتان تغییر نموده، شاید وقتش رسیده که ببینید بدنتان چه پیغامی می خواهد به شما بدهد!
خواندنی ها
کمبود کدام ویتامین باعث ریزش مو می گردد؟
1. بوی نامطبوع و بد
رایج ترین بویی که از بدن احساس می کنیم، بوی ناخوشایند عرق است. این بو ممکن است ملایم یا بسیار شدید باشد که بستگی به اندازه فعالیت باکتری های روی پوست و ترکیب عرق شما دارد. استرس، رژیم غذایی و حتی نوع لباسی که می پوشید، می تواند این بو را تغییر دهد.
خواندنی ها
رفع بوی بد دهان
2. بوی آمونیاک
اگر بوی عرق تان تند و شبیه به آمونیاک شده، ممکن است بدن تان در حال ارسال یک پیغام مهم باشد: آب بنوش! کم آبی بدن یا مصرف بیش ازحد پروتئین می تواند باعث گردد که آمونیاک به وسیله غدد عرق دفع گردد. در این حالت، بدن به جای کربوهیدرات، از پروتئین برای تامین انرژی استفاده می نماید که محصول جانبی آن آمونیاک است. راه چاره؟ آب بیشتری بنوشید و رژیم غذایی متعادلی داشته باشید.
3. بوی ترش یا سرکه ای
اگر بعد از یک روز گرم یا تمرین سنگین، بوی عرق تان شبیه سرکه شده، احتمالا باکتری های پوست شما سخت مشغول کار بوده اند! در محیط های مرطوب و گرم، باکتری ها ترکیبات عرق را تجزیه می نمایند و بویی ترش ایجاد می گردد. حمام منظم، پوشیدن لباس های نخی و استفاده از دئودورانت می تواند به کاهش این بو یاری کند.
خواندنی ها
کمبود کدام ویتامین باعث ریزش مو می گردد؟
4. بوی شیرین یا میوه ای
عرقی که بوی میوه ای یا شیرین دارد، می تواند نشانه ای از دیابت یا کتواسیدوز دیابتی (DKA) باشد. در این شرایط، بدن قادر به استفاده از گلوکز نیست و آغاز به سوزاندن چربی می نماید که منجر به فراوری ترکیباتی با بوی شیرین در عرق می گردد. اگر این بو را به طور مداوم احساس می کنید، بهتر است با پزشک مشورت کنید.
5. بوی ماهی
اگر عرق، نفس یا حتی ادرارتان بوی ماهی می دهد، ممکن است دچار اختلالی به نام تری متیل آمینوری (TMAU) باشید که به آن سندرم بوی ماهی هم می گویند. در این بیماری نادر، بدن قادر به تجزیه یک ترکیب خاص نیست و در نتیجه بوی ماهی از بدن خارج می گردد. مشورت با پزشک و تغییر رژیم غذایی می تواند به کنترل این شرایط یاری کند.
6. بوی عرق بعد از ورزش
ورزش کردن باعث افزایش تعریق می گردد و طبیعی است که بوی بدن بعد از ورزش شدیدتر گردد. این موضوع به دلیل ترشح مواد شیمیایی بیشتر به وسیله غدد عرق و افزایش فعالیت باکتری ها است. خوشبختانه یک دوش خنک و لباس تمیز می تواند این مشکل را رفع کند!
چگونه از بوی بد بدن جلوگیری کنیم؟
خوشبختانه، با رعایت چند نکته ساده می توانید از مشکل بوی بد عرق و مسائل ناشی از آن پیشگیری کنید و همواره احساس طراوت و اعتمادبه نفس داشته باشید. در این قسمت می خواهیم نگاهی کامل به انواع روش های رفع بوی بد عرق بیندازیم.
1. دوش گرفتن درست و اصولی
یک دوش روزانه، خصوصا بعد از ورزش یا تعریق زیاد، برترین راه برای از بین بردن باکتری ها و عرق انباشته شده روی پوست است. از صابون های آنتی باکتریال بهره ببرید و نواحی پر تعریق مانند زیر بغل، کشاله ران و پاها را با دقت بشویید. اگر می خواهید تاثیر حمام را بیشتر کنید، از یک لیف یا اسفنج برای لایه برداری ملایم پوست یاری بگیرید. بعد از حمام، حتما بدن خود را به طور کامل خشک کنید، زیرا رطوبت محیط مناسبی برای رشد باکتری ها است.
2. انتخاب هوشمندانه دئودورانت و ضدتعریق
اگر فقط می خواهید بوی بد را بپوشانید، دئودورانت گزینه مناسبی است اما اگر قصد دارید اندازه تعریق را کاهش دهید، از ضد تعریق هایی مثل مام بهره ببرید. برترین زمان برای استفاده از ضدتعریق، قبل از خواب است، زیرا در این زمان، پوست شما خشک تر است و ترکیبات آن بهتر جذب می شوند. اگر پوست حساسی دارید، در پی محصولات بدون الکل و ضد حساسیت باشید.
3. لباس هایی بپوشید که پوستتان نفس بکشد
جنس لباس های شما نقش مهمی در کنترل بوی بدن دارد. پارچه های طبیعی مثل پنبه، کتان و بامبو، عرق را جذب نموده و اجازه می دهند هوا جریان داشته باشد. در مقابل، پارچه های مصنوعی مثل پلی استر و نایلون، عرق را در خود نگه می دارند و باعث تشدید بوی بدن می شوند. بعلاوه پیشنهاد می کنیم لباس زیر خود را مرتب بشویید تا باکتری ها و آلودگی ها روی آن باقی نمانند. اگر زیاد عرق می کنید، استفاده از زیرپوش های نخی یاری می نماید رطوبت جذب گردد و لباس های بیرونی شما تمیز بماند.
4. مراقب رژیم غذایی خود باشید
آنچه می خورید، قطعا روی بوی بدن شما تاثیر می گذارد. غذاهای تند، سیر، پیاز و بعضی ادویه ها می توانند بوی بدن را تشدید نمایند، ولی رژیم غذایی سرشار از میوه ها، سبزیجات و غلات کامل به کاهش آن یاری می نماید. نوشیدن آب کافی هم اهمیت زیادی دارد، چون به دفع سموم از بدن و متعادل نگه داشتن دمای بدن یاری می نماید.
5. استرس را کنترل کنید، کمتر عرق کنید
شاید ندانید، اما استرس و اضطراب می توانند باعث تعریق بیشتر و بدبو شدن عرق شوند. روش هایی مثل مدیتیشن، یوگا، تنفس عمیق و تمرینات آرامش بخش می توانند به کاهش استرس و در نتیجه، کاهش تعریق یاری نمایند.
6. مسائل پزشکی را جدی بگیرید
گاهی بوی بد بدن نشانه مسائل پزشکی مانند دیابت، اختلالات تیروئید یا هیپرهیدروزیس (تعریق بیش ازحد) است. اگر با وجود رعایت بهداشت و تغییر سبک زندگی، هنوز بوی بدن شما غیرطبیعی و شدید است، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا دلیل اصلی تعیین گردد و درمان مناسب دریافت کنید.
کنترل بوی بدن عرق ناشی از کمبود ویتامین و عوامل دیگر
حالا دیگر میدانید که کمبود کدام ویتامین باعث بوی بد عرق می گردد؛ در نتیجه اگر متوجه تغییراتی در بوی بدن خود شده اید، شاید لازم باشد نگاهی به رژیم غذایی خود بیندازید. همانطور که گفتیم، کمبود ویتامین هایی مانند B12 ،D و C می تواند باعث تغییر در تعریق و بوی بدن گردد.
با رعایت رژیم غذایی متعادل، دریافت نور خورشید کافی، نوشیدن آب کافی و مصرف مکمل های لازم می توان به حفظ تعریق طبیعی و کاهش بوی نامطبوع بدن یاری کرد. پس اگر در پی بدنی سالم تر و بویی دلپذیرتر هستید، ویتامین ها را دست کم نگیرید!
بعلاوه پیشنهاد می کنیم برای خلاص شدن از بوی نامطبوع عرق، روزانه با صابون آنتی باکتریال حمام نموده و از دئودورانت و ضدتعریق برای کاهش رشد باکتری ها بهره ببرید. اگر بوی عرق شما غیرعادی و مداوم بود، حتما با پزشک مشورت کنید، زیرا ممکن است نشانه ای از یک مشکل زمینه ای باشد.
این مطلب صرفا جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه رفع مسؤولیت خبرنگاران مگ را بخوانید.
منابع: trainingpeaks ، onlymyhealth ، drstephaniebarrett
منبع: دیجیکالا مگ