3 طرز تهیه آرد بادام
به گزارش مجله 10 از 10، آرد بادام یکی از اون مواد جادویی آشپزخونه ست که هم در شیرینی پزی کاربرد داره، هم توی دستورهای غذایی کم کربوهیدرات و بدون گلوتن، یک جایگزین عالی برای آرد گندم محسوب میشه. این آرد در واقع از بادام های پوست گرفته و آسیاب شده تهیه میشه و طعم ملایم و لطیفی به غذا یا شیرینی میده. چون سرشار از پروتئین، چربی های مفید و ویتامین E هست، هم ارزش غذایی بالایی داره و هم بافت نرم و خوشایندی ایجاد می کنه. مهم تر اینکه درست کردنش در خانه خیلی ساده ست و نتیجه معمولا تازه تر و خوش عطرتر از نمونه های آماده بازاری درمیاد. در این مقاله از در ما طرز تهیه آرد بادام رو به شما آموزش خواهیم داد.

طرز تهیه آرد بادام در یک نگاه
برای تهیه آرد بادام، اول بادام های خام و تازه رو یک دقیقه توی آب جوش بجوشونین تا پوستشون راحت جدا بشه، بعد زیر آب سرد بگیرین و با فشار ملایم انگشت، پوست ها رو جدا کنین. بادام های پوست کنده رو کامل خشک کنین تا موقع آسیاب خمیری نشن. بعد با پالس های کوتاه توی غذاساز یا آسیاب، پودر نرمشون کنین، از الک رد کنین و در نهایت توی ظرف دربسته بذارین و توی یخچال یا فریزر نگه دارین تا عطر و تازگیش بمونه.
برای خواندن مواد اولیه و جزئیات مراحل طرز تهیه آرد بادام ادامه مطلب رو بخونید.
مواد لازم برای تهیه آرد بادام
مواد اولیه | اندازه مورد احتیاج |
بادام خام | 2 لیوان فرانسوی دسته دار |
آب جوش | 4 لیوان فرانسوی دسته دار |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 5 دقیقه
مدت زمان لازم برای تهیه آرد بادام: 10 دقیقه
مراحل طرز تهیه آرد بادام در منزل
آرد بادام رو تو خونه که درست کنی، هم مطمئنی از کیفیتش، هم عطر و تازگیش کاملاً با نمونه های بازاری فرق داره. از همه مهم تر، این فرایند انقدر ساده ست که حتی اگه خیلی اهل آشپزی نباشی، باز هم نتیجه اش عالی درمیاد.
مرحله اول: بادام ها رو آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه آرد با بادام، از همون اول، بادام هایی رو انتخاب کنید که تازه، سالم و بدون هرگونه بوی ماندگی باشن. بادام تازه وقتی شکسته میشه بوی ملایم و خوشایند مغز تازه میده. اندازه حدود دو پیمانه بردارید و با دقت آنالیز کنید که پوستشون ترک خورده یا رنگش غیرطبیعی نباشه. بادام ها رو بشوئید تا هیچگونه گرد و غبار روی آنها باقی نمونه.
مرحله دوم: بادام ها رو به مدت کوتاه بجوشانید
یک قابلمه کوچک بردارید و چهار پیمانه آب جوش داخلش بریزید. وقتی به قل قل افتاد، بادام ها رو به آرامی داخل آب بریزید و فقط یک دقیقه زمان بدید. بیشتر از این باعث میشه بافت بادام نرم بشه و بعداً سخت تر خشک بشه. این جوش کوتاه صرفاً برای اینه که پوست قهوه ای خیلی راحت جدا بشه.
مرحله سوم: پوست بادام ها رو جدا کنید
بعد از جوشاندن، بادام ها رو با یک صافی یا کفگیر سوراخ دار از قابلمه خارج کنید و بلافاصله زیر آب سرد بگیرید. این شوک سرمایی باعث میشه که هنگام فشار دادن، پوست بادام تقریباً خودش جدا بشه. با انگشت شست و اشاره، هر بادام رو به آرامی فشار بدید تا مغز از پوست لیز بخوره بیرون.
مرحله چهارم: بادام ها رو کاملاً خشک کنید
برای اینکه آرد بادام تبدیل به خمیر نشه، باید تمام رطوبت از بین بره. بادام های پوست کنده رو روی یک سینی استیل یا سینی بزرگ پهن کنید و اجازه بدید در محیط خنک و خشک، چند ساعت بمونن. اگه عجله دارید، می تونید از فر با دمای خیلی پایین (حدود 50 درجه) یا دستگاه خشک کن بهره ببرید، ولی حواستون باشه که بادام ها برشته یا قهوه ای نشن.
مرحله پنجم: بادام ها رو آسیاب کنید
در ادامه و وقتی مطمئن شدید بادام ها کاملاً خشک شدن، اون ها رو داخل غذاساز یا آسیاب برقی پرقدرت بریزید. آسیاب رو به صورت پالس های کوتاه روشن و خاموش کنید تا هم دستگاه داغ نشه، هم بادام ها به روغن نیفتن. اگه دستگاه مدام روشن بمونه، گرمای تیغه و موتور باعث آزاد شدن روغن بادام میشه و آرد به شکل خمیر در میاد.
مرحله ششم: آرد رو از صافی رد کنید
برای اینکه بافت آرد کاملاً لطیف و یکدست باشه، بعد از آسیاب، محتویات رو از یک الک یا صافی ریز رد کنید. ذرات درشت باقی مونده رو دوباره برگردونید داخل آسیاب و این کار رو تکرار کنید تا تقریباً همه بادام ها به پودر نرم تبدیل بشن.
مرحله آخر: آرد بادام رو در ظرف دربسته نگهداری کنید
در نهایت، آرد بادام تازه رو داخل ظرف شیشه ای یا پلاستیکی تمیز که درب محکمی داره بریزید. برای حفظ تازگی و جلوگیری از اکسید شدن روغن طبیعی بادام، برترین مکان نگهداری یخچال یا فریزر هست. در دمای محیط هم میشه نگه داشت، ولی زمان ماندگاری کوتاه تر میشه.
انواع آرد و پودر خوراکی از جمله آرد بادام را می توانید به روش های و اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.
روش تهیه آرد بادام با پوست
آرد بادام با پوست، از آسیاب کردن بادام خامی به دست میاد که پوست قهوه ای نازکش رو جدا نکردین. به خاطر وجود همین پوست، رنگ آرد کمی تیره تره و رگه های قهوه ای توی بافتش دیده میشه. طعمش هم نسبت به آرد بادام بدون پوست، کمی قوی تر و مغزی تره و اندازه فیبر بیشتری داره. برای تهیه ش فقط کافیه بادام های تازه و سالم رو بعد از شست وشو، کامل خشک کنین و با پالس های کوتاه توی آسیاب خرد کنین تا به شکل پودر دربیاد.
این نوع آرد به خاطر داشتن تمام بخش های بادام، ارزش غذایی بالاتری داره و می تونین ازش در دستورهایی استفاده کنین که رنگ و بافت تیره تر اشکالی نداره، مثل نان های غلات کامل، کوکی ها یا شیرینی های خانگی. حتی می تونین با استفاده از طرز تهیه آرد بادام با پوست در خانه، مطمئن باشین که محصولتون تازه، بدون افزودنی و با عطر طبیعی بادامه، نه نسخه صنعتی و خشک شده ای که مدت ها توی قفسه مونده.
دستور تهیه آرد بادام برای نوزاد
آرد بادام مخصوص نوزاد رو از بادام خام، شیرین و بدون نمک تهیه می کنین که چند ساعت خیس خورده، پوستش گرفته شده و بعد از خشک شدن کامل، به شکل پودر خیلی نرم آسیاب و الک شده باشه. این روش باعث می شه هم هضمش برای معده حساس نوزاد راحت تر باشه، هم رنگ و بافتش روشن و لطیف تر بشه. چون در حین آسیاب حرارت زیادی نمی بینه، روغن بادام بیرون نمی زنه و آرد لطیف و سبک باقی می مونه. نکته مهم اینه که این آرد رو همواره تازه درست کنین و توی یخچال نگه داری کنین تا طعم و خواصش حفظ بشه.
تفاوتش با آرد بادام معمولی اینه که آردهای رایج (مخصوص کیک یا نان) معمولاً از بادام خشکِ با یا بدون پوست تهیه می شن، برخی وقت ها حرارت ملایم می بینن تا رطوبتشون کاملاً بره و ماندگاری طولانی تری پیدا کنن. در این فرآیند ممکنه کمی بافت زبرتر و طعم قوی تر پیدا کنن.
برای نوزاد اما، شما از بادام تازه، با خیساندن و پوست گیری، بدون هیچ افزودنی یا حرارت زیاد استفاده می کنین تا محصول نرم تر، ملایم تر و راحت الهضم تری داشته باشین. پس از نظر مواد اولیه مشابه ان ولی روش فرآوری و نتیجه بافت و طعم، فرق اصلی رو ایجاد می کنه.
بیشتر بخوانید:
آرد بادام چیست؟
آرد بادام پودری نرمه که از آسیاب کردن بادام های خام و پوست گرفته تهیه میشه و به خاطر بافت سبک و طعم ملایمش، در خیلی از دستورهای آشپزی جایگزین آرد گندم میشه. این آرد به طور طبیعی فاقد گلوتنه و برای افرادی که به گلوتن حساسیت دارن یا رژیم کم کربوهیدرات رو دنبال می کنن، انتخاب سالم تری به حساب میاد.
ارزش غذایی بالایی هم داره، چون سرشار از پروتئین، فیبر، چربی های مفید و ویتامین E هست. رنگ روشن و عطر مغز تازه بادام باعث میشه آرد تازه تهیه شده در خانه، کیفیت و تازگی بیشتری نسبت به نمونه های صنعتی داشته باشه.
موارد مصرف آرد بادام
کیک ها و شیرینی های بدون گلوتن
وقتی آرد بادام خونگی درست می کنین، می تونین پایه لطیف و خوش عطری برای و شیرینی های بدون گلوتن داشته باشین. با استفاده از این آرد، بافت کیکتون سبک تر میشه و طعم ملایم بادام به کل شیرینی تون می رسه، پس هم برای مهمون حساس به گلوتن، هم برای تنوع توی شیرینی پزی عالیه.
نان های رژیمی یا کم کربوهیدرات
اگه اهل رژیم های کم کربوهیدرات یا کتو هستین، می تونین با آردی که خودتون طبق طرز تهیه آرد بادام کتویی آماده می کنین، نون های سبک و سالم تر درست کنین. این آرد قند خونتون رو ناگهانی بالا نمی بره و بعد خوردنش هم دیگه خبری از حس سنگینی و خواب آلودگی نیست.
پنکیک و وافل
صبحونه تون رو خاص کنین و با آرد بادامی که خودتون تهیه کردین، یا وافل بپزین. بافتش نرم تر و رطوبت بیشتری داره و عطر بادام تازه کاملاً توی غذا حس میشه؛ یه تفاوت ساده که واقعاً خوشاینده!
غلیظ کننده سوپ و خورش
وقتی می خواین یا رو غلیظ تر و مغذی تر کنین، آرد بادام جایگزین مناسبیه. این آرد رو توی غذا بریزین تا علاوه بر غلظت، ارزش غذایی بیشتری هم نصیبتون بشه و از همون اول که طرز تهیه آرد بادام رو یاد گرفتین، توی پخت و پز هم دستتون باز باشه.
پوشش برای سرخ کردن غذاها
فیله مرغ یا ماهی رو قبل از سرخ کردن توی آرد بادام بغلتون. این کار باعث میشه دور غذا یه لایه طلایی و ترد داشته باشین که طعمش هم نسبت به آرد گندم مجذوب کننده تره و از نظر تغذیه ای هم سالم تر محسوب میشه.
خمیر تارت و پای
وقتی توی خمیر تارت یا پای از آرد بادام استفاده می کنین، پوسته تارتتون لطیف تر و عطر بادامش محسوس تر میشه. این خمیر با فیلینگ های میوه ای یا شکلاتی عالی ترکیب میشه و می تونین برای حسابی رویش حساب کنین.
بیسکویت و کرم های دسری
اگه دوست دارین بیسکویت هاتون یا حتی کرم های دسری بافت نرم تر و طعم طبیعی بادام داشته باشه، آرد بادام رو امتحان کنین. وقتی این آرد رو خودتون درست می کنین و توی دستورهای شیرینی پزی واردش می کنین، عطر و تازگی شیرینی ها خیلی بیشتر به چشم میاد.
نکات مهم در طرز تهیه آرد بادام خانگی
- بادام تازه و شیرین رو انتخاب کنین تا هم طعم آرد عالی باشه و هم برای نوزاد هضمش راحت تر بشه.
- قبل از آغاز کار، بادام ها رو خوب بشورین و مطمئن بشین که هیچ گرد و خاک یا آلودگی روی پوستشون باقی نمونده.
- خیساندن بادام ها توی آب ولرم برای چند ساعت باعث میشه بافتشون نرم بشه و بعد از آسیاب، آردی لطیف تر داشته باشین.
- پوست بادام رو کامل جدا کنین تا آرد سبک تر بشه و نوزاد موقع خوردن دچار مشکل هضم نشه.
- خشک کردن کامل بادام ها قبل از آسیاب خیلی مهمه، چون اگر رطوبت باقی بمونه، موقع آسیاب خمیر میشه و آرد تشکیل نمیشه.
- برای آسیاب کردن، پالس های کوتاه بزنین و حتماً دستگاه رو در فاصله های کوتاه خاموش کنین تا بادام ها نسوزن یا طعمشون تغییر نکنه.
- یک بار آرد رو الک کنین تا ذرات درشت جدا بشه و اگر باقی موند، دوباره آسیاب کنین تا حاصل کار کاملاً نرم و مناسب مصرف نوزاد باشه.
- در طرز تهیه آرد بادام برای نوزاد بهتره همواره از اندازه کم آغاز کنین و تازه به تازه تهیه کنین تا آرد عطر و کیفیت خودش رو حفظ کنه.
- شرایط نگهداری خیلی مهمه؛ آرد بادام رو توی ظرف شیشه ای یا پلاستیکی خشک و تمیز، با درب محکم داخل یخچال یا فریزر بذارین تا ماندگاریش بیشتر بشه.
- برای استفاده، آرد رو از یخچال بیرون بیارین و قبل از اضافه کردن به غذا یا انواع فرنی، بذارین به دمای محیط برسه تا بافتش در ترکیب بهتر عمل کنه.
فوت و فن های خوشمزه شدن آرد بادام
چطور بفهمیم بادامی که استفاده می کنیم تازه ست؟
بادام تازه پوسته ای براق و بدون لک داره، طعمش شیرین و ملایمه و بوی کهنگی، نم زدگی یا ماندگی نداره. قبل از خرید، چند دونه رو امتحان کنین تا مطمئن بشین کیفیتش بالاست.
آیا لازم هست حتماً بادام رو قبل از آسیاب خیس کنیم؟
این بستگی به نوع آردی که می خواین داره. برای آرد نرم تر و هضم راحت تر، می تونین چند ساعت توی آب ولرم بخیسونین و بعد پوست بگیرین و خشک کنین. ولی برای برخی کاربردها مثل شیرینی پزی، از بادام خشک و نپخته استفاده می کنن تا بافت آرد کمی خشک تر باشه.
چطور جلوی خمیری شدن بادام موقع آسیاب رو بگیریم؟
در طرز تهیه آرد بادام، بادام باید کاملاً خشک باشه و آسیاب با پالس های کوتاه انجام بشه. اگه دستگاه رو یک ضرب روشن بذارین، حرارتش بالا میره و روغن بادام آزاد میشه و به جای آرد، خمیر به دست میاد.
میشه از پوست بادام هم در آرد استفاده کرد؟
بله، آرد بادام با پوست فیبر بیشتری داره و رنگش کمی تیره تره. برای نان ها یا شیرینی های سبوس دار خیلی خوبه، ولی ممکنه بافتش کمی زبرتر از آرد بدون پوست باشه.
فرق آرد بادام با پودر بادام چیه؟
آرد بادام معمولاً از بادام پوست گرفته و خشک شده تهیه میشه و دانه بندی خیلی لطیف و یکدست داره، برای همین در شیرینی پزی یا نان پزی حرفه ای استفاده میشه. پودر بادام معمولاً بافت درشت تری داره، ممکنه کمی روغن آزاد نموده باشه و حتی با پوست آسیاب شده باشه؛ بیشتر در تزیین یا پر کردن داخل شیرینی ها استفاده میشه.
منبع: افق کوروش