طرز تهیه آش ترخینه خوشمزه

به گزارش مجله 10 از 10، خبرنگاران | سرویس آشپزی - شاید ترخینه را بتوان به عنوان اولین غذای نیمه آماده شناخت. این غذا در مناطق غرب ایران مانند کرمانشاه و بویژه ایلام و ملکشاهی جایگاهی خاص و ویژه ای دارد و خوردن آن طی مراسمی خاص انجام می پذیرد. حال آنکه آش ترخینه یکی از غذاهای سنتی ایرانی است. این آش با مایع ترخینه (ترکیب بلغور، دوغ و سبزی پخته- تیغ دوراب کوهی)، حبوبات نظیر نخود و لوبیا، سبزی آش پخته می گردد که در بعضی مناطق بادمجان و پیاز سرخ شده نیز به آن افزوده می گردد. این آش در میان مردم لر و کرد و بعضی شهرها مانند همدان و اراک پخته می گردد. در ادامه با طرز تهیه آش ترخینه و روش تهیه و نگهداری از ترخینه آمده است.

طرز تهیه آش ترخینه خوشمزه

مواد لازم جهت تهیه آش ترخینه

مواد لازم
ترخینه دوغ 250 گرم
پیاز عظیم 2 عدد
سبزی آش (تره، جعفری، گشنیز، اسفناج)نیم کیلو
عدس2 پیمانه
روغن، نمک و فلفلبه میزان لازم
نعنا داغ و سیر داغبه میزان لازم
کشک و قرقوروتبه میزان لازم

نکته: با مقدار مواد یاد شده می توانید برای چهار تا پنج نفر آش تهیه کنید.

ترخینه چیست و چگونه تهیه می گردد؟

ترخینه غذایی است آبکی که از دوغ یا شیر تخمیر شده به دست می آید. این غذا از خیس دادن بلغور گندم یا جو در دوغ ترش به مدت 10 روز تهیه می گردد. در روش دیگر بلغور را به مدت چند ساعت در دوغ می پزند. پس از این مدت قطعاتی از این مخلوط خمیر مانند را گلوله نموده و گاهی با افزودن اندکی گیاه خشک پونه آنرا زیر نور آفتاب خشک می نمایند. تکه های خشک ترخینه را با افزودن حبوبات و سبزی خشک به عنوان آش آماده می نمایند.

روش تهیه ترخینه به توضیح زیر است:

  1. برای تهیه ترخینه باید گندم و دوغ را با نسبت یک به چهار (یعنی هر مقدار گندم در نظر دارید معادل چهار برابر آن دوغ بریزید) مورد استفاده قرار دهید. اگر دوغ رقیق است مقدار بیشتری از این نسبت اضافه کنید.
  2. گندم را به مدت 24 ساعت بخیسانید و پس از آن دوغ را به آن اضافه نموده و روی حرارت قرار دهید در حدی که گندم به طور کامل بپزد. توجه داشته باشید که مدام هم زده گردد تا ته نگیرد (حتی اگر شعله پخش کن بهره ببرید از هم احتیاج به همزدن دارد).
  3. پس از بخار شدن کامل دوغ اگر مایل بودید به آن زردچوبه اضافه کنید. ترخینه شما آماده است.

به دو روش می توان ترخینه آماده شده را نگهداری کرد:

  • ترخینه را بسته بندی نموده و در فریزر نگهداری کنید. (روش پیشنهادی ما).
  • آن را در یک سینی پهن کنید و روی آن را با یک توری بپوشانید و بگذارید در هوا خشک گردد.

همچنین می توانید ترخینه آماده را از فروشگاه یا عطاری تهیه کنید.

طرز تهیه آش ترخینه

  1. عدس را جداگانه در ظرفی بریزید و بگذارید بپزد.
  2. ابتدا ترخینه ها را زیر آب گرفته تا گرد و خاک آن برود. سپس آنها را در ظرفی ریخته و روی آن آب سرد بریزید تا دانه های بهم چسبیده از هم جدا شوند.
  3. پیاز را خرد نموده و با روغن تفت دهید تا طلایی گردد. کمی زرد چوبه به آن اضافه کنید.
  4. ترخینه را همراه با آب و سبزی آش و نمک و فلفل به پیاز داغ اضافه کنید و شعله را ملایم نموده تا سبزی آش بپزد.
  5. سپس عدس پخته شده را (و مقدار کمی قرقروت در صورت تمایل) اضافه نموده و بگذارید تا آش جا بییفتد.
  6. در پایان کمی کشک در آش بریزید.
  7. در هنگام سرو کردن می توانید روی آش را با پیاز داغ، نعنا داغ، سیر داغ و کشک تزیین کنید.

نکات

  • برای داشتن طعم ترش آش قرقروت بیشتری اضافه نمایید.
  • سیر را بعد از سرخ شدن پیاز اضافه کنید و کمی تفت دهید.
  • کشک را می توانید فقط جهت سرو روی میز قرار دهید و داخل آش از قبل نریزید (ممکن است کسانی طعم کشک را در آش دوست نداشته باشند).
  • هر چه آش شما پر سبزی تر باشد طعم آن چند برابر بهتر خواهد شد.
  • به همراه عدس یا به جای آن می توانید از سایر حبوبات مانند نخود و لوبیا نیز در تهیه آش ترخینه بهره ببرید.

همانطور که مشاهده کردید، طرز تهیه آش ترخینه ساده است. شما هم می توانید عصرانه خود را با آش ترخینه زیباتر کنید و در کنار خانواده و دوستان از لحظاتتان لذت ببرید.

منبع: setare.com
انتشار: 10 خرداد 1400 بروزرسانی: 10 خرداد 1400 گردآورنده: 10az10.ir شناسه مطلب: 1746

به "طرز تهیه آش ترخینه خوشمزه" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه آش ترخینه خوشمزه"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید