توماس پیکتی: نابرابری یک انتخاب سیاسی است

به گزارش مجله 10 از 10، مشهور است آدم ها در جوانی انقلابی اند و سنشان که بالا می رود محافظه کار می شوند. اما زندگی پیکتی وارونه است. او در عنفوان جوانی به کشور های اروپای شرقی سفر کرد، و با دیدن خیابان های خاکستری و مغازه های به گل نشستۀ آنجا متقاعد شد که چیزی نمی تواند جایگزین رقابت بازار گردد. اما رفته رفته، وقتی با حجم عظیمی از داده های مالی روبرو شد، فهمید صاحبان سرمایه چه شکاف ناعادلانه ای در جامعه ایجاد نموده اند و همین پژوهش هایش را به سمت نابرابری مالی کشاند. تابه حال 2.5 میلیون نسخه از کتاب پیشین او، سرمایه در قرن بیست ویکم، فروش رفته و حالا با کتابی قطورتر و البته خطرناک تر بازگشته است.

توماس پیکتی: نابرابری یک انتخاب سیاسی است

به گزارش ترجمان علوم انسانی، توماس پیکتی چیزی برای تبدیل شدن به یک اقتصاددانِ پیروز جریان اصلی کم نداشت. تحصیلاتی درخشان و استادی در دانشکدۀ اقتصاد ام آی تی در جوانی. اما پس از دو سال تدریس در آن دانشگاه، به این نتیجه رسید که در برج عاج نشسته است و آنچه به دانشجویانش می گوید، ربط چندانی به واقعیت ندارد. پس تدریس را رها کرد و به پاریس برگشت تا این بار واقعیت را مطالعه کند، و آنچه در این جستجو پیدا کرد دریایی از نابرابری بود.

کتاب جدید توماس پیکتی کوششی عظیم برای ساختن مالی برابرتر است

سرمایه در قرن بیست و یکم، با آنکه در تمام دنیا تحسین شد، از نظر نویسنده اش دو ایراد داشت: یکی آنکه فقط بر تجربۀ غرب تکیه می کرد و دوم آنکه چیز زیادی دربارۀ ایدئولوژی های حاکم بر نابرابری نمی گفت. کتاب جدید او، سرمایه و ایدئولوژی قرار است علاوه بر چیز های دیگر، این دو ایراد را نیز رفع کند. پیکتی در تبادل نظر با انتشارات دانشگاه هاروارد از ایده های جدیدی که طی هفت سال گذشته به آن رسیده است سخن می گوید.

نابرابری توجیه ناپذیر است، برای همین همواره بر ایدئولوژی متکی بوده

استکم نیستند نویسندگانی که با انتشار کتابی جنجالی برای مدتی در صدر تبادل نظر ها جای می گیرند، اما همان طور که به سرعت مشهور شده اند، به سرعت هم فراموش می شوند. از قرار معلوم، توماس پیکتی، از آن دسته نخواهد بود. او که هفت سال پیش با انتشار سرمایه در قرن بیست و یکم ناگهان انفجاری در بحث های مالی به وجود آورد، حالا با کتابی هزار صفحه ای بازگشته است تا بار دیگر مهارتش را در آمار، فهم جزئیات و نگرش های مالی حیرت انگیز اثبات کند.

پیکتی با نگارش کتاب سرمایه در قرن 21 به خوبی متوجه گرایش عمومی به اقتصاد سیاسی کلاسیک شده بود. به همین دلیل برخی او را آدام اسمیت قرن جدید معرفی نموده اند. اما آنچه اقتصاددانان کلاسیک را مهم کرد توجه آنان به مسائل فلسفی و اخلاقی بود، چیزی که پیکتی از آن غافل شد.

اروپا غرق می گردد و کسی به پیکتی گوش نمی دهد

همواره تفاوتی هست بینِ افکار استادانِ اتوکشیدۀ دانشگاه، و بحران های وخیمی که در دنیای واقعیت روی می دهند. به همین دلیل، خیلی وقت ها راهکار های استادان دانشگاه برای حل مسائل، در نظر سیاست مداران مضحک و غیرعملی جلوه می نماید. اما این فرایند در سال های اخیر دو استثنای عظیم داشته است: توماس پیکتی، ستارۀ جوان علم اقتصاد و یانیس واروفاکیس، وزیر اقتصادِ دولت سیریزا. اما آیا کوشش های آن ها می تواند اروپا را نجات دهد؟

کتاب جدید پیکتی تأسف بار است

توماس پیکتی بعد از انتشار کتاب سرمایه در قرن بیست و یکم به ستارۀ اقتصاددانان دنیا تبدیل شد. او سال جاری کتاب جدیدش را به نام اقتصاد نابرابری منتشر کرد. اما پل کروگمن معتقد است این کتاب، از سرمایه بسیار ضعیف تر و اساساً گامی به عقب است.

پیکتی: عامل ظهور داعش نابرابری درآمدی است

پیکتی با اظهار نظری جنجالی دربارۀ رابطۀ نابرابری در خاورمیانه و ظهور داعش به صحنه بازگشته است.

توماس پیکتی، یکسال پس از انتشار سرمایه در قرن بیست ویکم، با استدلالی دیگر دربارۀ نابرابری درآمدی به صحنه آمده است. استدلالی که ممکن است جنجالی تر از کتابش از آب درآید. پیکتی به تازگی در یادداشتی در روزنامهٔ فرانسوی لوموند می نویسد: نابرابری عامل اصلی تروریسم خاورمیانه از جمله حملات اخیر داعش در پاریس است.

گردش به چپ ستاره های اقتصاد

نوا اسمیث در بلومبرگ ویو نوشت برخی در مقابل استفادهٔ مفرط از ریاضی در اقتصاد به اعتراض برخاسته اند. ولی آنچه می خواهند هیچ ربطی به روش شناسی ندارد، آن ها می خواهند اقتصاد به چپ متمایل گردد؛ اما چند دهه ای هست که آرزویشان محقق شده است! در طرف راست طیف چه اقتصادان محبوبی می تواند با کروگمن و پیکتی برابری نمایند؟

دیدگاهی عملی برای جامعه ای برابر

آنتونی بی. اتکینسن، اقتصاددان برجستۀ انگلیسی سال هاست در زمینۀ نابرابری پژوهش های گسترده ای انجام داده است. توجه همزمان به مسائل تاریخی و تجربی و موضوعات نظری، در کنار دقت او در فرآیند پژوهش اهمیت خاصی به نوشته های او بخشیده است. او در کتاب اخیر خود نابرابری: چه می توان کرد؟ اصلاح طلبی رادیکال جدید را آنالیز می نماید. اتکینسن با مروری تاریخی به نظام مالیاتی انگلستان، راه چاره هایی برای کاهش نابرابری به وسیله اصلاح نظام مالیاتی مطرح نموده است. توماس پیکتی نابرابری: چه می توان کرد؟ را نقد و آنالیز می نماید.

منبع: فرارو
انتشار: 18 مهر 1399 بروزرسانی: 26 آبان 1399 گردآورنده: 10az10.ir شناسه مطلب: 1292

به "توماس پیکتی: نابرابری یک انتخاب سیاسی است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "توماس پیکتی: نابرابری یک انتخاب سیاسی است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید